Blog Jesper Hospes - Werk combineren met topsport

Hoe doe je dat allemaal?“, vragen collega’s op het werk en in mijn team zich af. Ik mis geen training, dus mensen die mij alleen op de ijsbaan zien weten niet beter dan dat ik altijd aanwezig ben. Maar sinds april ben ik ook op mijn rustmomenten en vrije dagen op Thialf. Dat wordt nog niet altijd begrepen.

Werken bij DBK

Per 1 april dit jaar heb ik namelijk de mogelijkheid gekregen om bij DBK aan de slag te gaan. Het kantoor grenst aan de start van mijn ambitie – de start van de 500 meter schaatsen. Na jaren topsport ben ik mijn horizon gaan verbreden op de arbeidsmarkt. Daarom werk ik nu op momenten dat ik geen training heb, en ben ik daarvoor wederom op Thialf. Na een halfjaar weet ik niet beter. Het is ontzettend makkelijk om vanuit mijn training naar het werk te gaan. Waar de meeste van mijn werkende sportcollega’s nog zo’n 20 minuten reistijd hebben, zit ik inmiddels alweer op het DBK-kantoor in Thialf.

Trainingsschema

Hoe ik dat doe? Mijn week begint eigenlijk al op zondag. Dan krijg ik mijn trainingsschema. Aan de hand hiervan bekijk ik op welke dagen ik kan werken. Vaak houd ik de maandag aan als vast moment om aanwezig te zijn op kantoor. De overige dagen ben ik er wanneer dat past in mijn trainingsschema. Rustmomenten blijven voor mij zeer belangrijk. Hierin moet ik zelf de juiste balans creëren. Ik werk gemiddeld 16 uur per week – in drukke schaatsperiodes wat minder en in rustige periodes wat meer. Mochten ze me missen op kantoor, dan zwaai ik vanaf het ijs naar boven.
Mijn collega’s maken er wel eens grappen over. “Ga je alweer weg!?”, geinen ze als ik vertrek. Terwijl ik waarschijnlijk al net te laat ben voor de training die om 16:00 begint.

Strakke planning

Het is lastig combineren. Het vergt een zeer strakke planning en de juiste communicatie. Bij DBK krijg ik gelukkig alle vrijheid en dat voelt ontzettend fijn. Maar wat de meeste mensen niet zien, is dat ik soms lange dagen maak binnen de schaatstempel. Wanneer mijn collega’s ’s ochtends beginnen, ben ik inmiddels al een uur op Thialf. Ik ben namelijk niet alleen als atleet aanwezig, maar ook als trainer van de junioren. Na een uurtje instructies en tips geven ben ik zelf aan de beurt. En na anderhalf uur meld ik me op kantoor. Rond 15:00 schuif ik mijn bureaustoel weer aan om naar de volgende training te gaan. De dag eindigt rond 18:00 en dan moet er nog gegeten worden. In de avonduren besteed ik veel tijd aan materiaal en videoanalyses. Wat kan ik de volgende dag weer verbeteren?
Een druk bestaan, en daardoor word ik gedwongen om ook mijn rustmomenten in te plannen en zo nu en dan helemaal niks te doen.

Parallellen

Maar na een half jaar werkzaam te zijn voor DBK kan ik volmondig zeggen dat het mij enorm veel energie geeft. Deze energie neem ik mee naar mijn trainingen en zodoende probeer ik dit seizoen weer boven mijzelf uit te stijgen. Het werk en mijn sport bevatten veel parallellen. In beide gevallen focus ik mij op de details voor het beste resultaat.

Jesper Hospes

We helpen je graag! Weten hoe?

Check onze werkwijze nu!